14 juni 2009

Boterhammen met zand (2)

Ook mee op de pinksterpiknik: koude pannekoekjes (of... pannenkoekjes?).
Koude pannekoeken zijn sowieso natuurlijk prima picknickvoer, je kunt fruitsalade meenemen voor erop, of er alvast wat doorbakken. Dat heb ik gedaan, met Amerikaanse pannekoekjes, die zijn wat dikker en wat kleiner. Ik heb het gebaseerd op dit recept, maar dan met wat meer specerijen.

Amerikaanse appelpannekoekjes

Nodig:
- 2 eieren, flink geklopt
- een halve kop melk
- anderhalve kop havermeel / boekweit / of volkorenmeel
- een halve kop bloem
- flinke snuf zout
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 dessertlepel vijfkruidenpoeder *)
- een kwart kop suiker
- drie geraspte appels
- olie, om te bakken
- poedersuiker, om te serveren

Kluts de eieren met de melk. Meng in een nadere kom meel, zout, kruiden, suiker en de bakpoeder. Zeef boven de kom met eieren, en mix de geraspte appels erdoor. Bak in een hete koekepan (koekenpan?) met olie: één flinke lepel beslag voor een pannekoekje, er kunnen er ongeveer drie in de pan. Druk ze wel een beetje plat, anders worden ze niet gaar van binnen. Eet koud of warm, met poedersuiker.

*) Vijfkruidenpoeder is een Chinees kruidenmengsel, wat je bij de toko en goed gesorteerde supermarkt kunt krijgen. Er zit kaneel, steranijs, peper, venkel en kruidnagel in. Eén in ons gezelschap mocht geen kaneel; je kunt dat ook door kardemom vervangen.