24 januari 2010

91 - kikkererwten met chorizo

Dit gerecht is zó snel en makkelijk, dat je het ook op één uilig gaspitje kunt maken als je aan het kamperen bent. Het vult ook lekker goed ook - prima na een lange bergwandeling. Omdat er weinig ingrediënten in zitten, staat of valt het gerecht met de juiste spullen. Zorg dus dat je mooie chorizo op de kop tikt, want die vormt gelijk ook de kruiding. Maar in de meeste vakantielanden moet dat wel lukken...

Kikkererwten met chorizo

Voor twee personen:
- 1 chorizoworstje
- 1 blik kikkererwten
- 3 flinke handen spinazie
- 4 mooie tomaten

Snijd de chorizo in blokjes en bak ze even in de koekenpan. * Bak op hoog vuur de spinazie, tomaat in partjes en kikkererwten mee, totdat alles goed warm is en de spinazie geslonken. Klaar. Als er nog vet over is, giet dit dan over je gerecht.

* Je hoeft geen vet toe te voegen, dat komt wel uit de chorizo zelf.

18 januari 2010

92 - salade met avocado en makreel

Nee, het is nog geen zomer. Het is zelfs nog geen klein beetje lente. Het ijs is niet geschikt om op te schaatsen, dus ik ben het nu wel zat: zet de dooi maar in! Het winterse eten verveelt me daarenteger nog niet: lekker stoofpotjes en ovenschotels gaan er nog wel in. Risotto smaakt ook uitstekend met dit weer. Maar echt snel zijn deze gerechten niet. In tegenstelling tot allehande zomersalades - maar die vind ik nu écht niet kunnen. Volkskok Loethe Olthuis heeft er wat op gevonden: ze voert deze salade aan met als "excuus" dat-ie goed tegen de kou werkt door de onverzadigde vetzuren. Ik vind het prima, maar dan nu eerder als lunch. In de zomer maak ik er wel een hoofdgerecht van.
Het origineel is dus van Loethe, dit is mijn versie. Grootste verschillen: ik hou niet van verse koriander en heb appel toegevoegd (doet het ook altijd goed in haringsalade).

Salade met avocado en makreel



















- gerookte makreel
- 1/3 komkommer, in lange plakken gesneden
- 1 avocado in plakken
- 1 appel in partjes
- limoensap
- yoghurt
- tabasco of rode peper *
- zout
- rijst- of andere milde azijn
- croutons (of zonnebloempitten of sesamzaadjes)

Bedruppel de avocado en appel met limoensap. Maak een dressing van de yoghurt, tabasco, zout, rijstazijn en extra limoensap. Meng alles, strooi de croutons erover en eet op.

* Gebruik hier in ieder geval iets pittigs, dat kan deze salade goed gebruiken. Wasabi is ook een mooie optie.

17 januari 2010

93 - chili con carne

Daar is-ie dan, één van de ultieme studentenklassiekers. Erg geschikt om op de bank uit een kom te lepelen, en ook om in te vriezen. En dan ook nog alles uit één pan, hoeveel makkelijker wil je het hebben? 
Ik wil natuurlijk niet pretenderen dat dit superauthentieke chili is: er zijn natuurlijk enorm veel recepten voor chili con carne, en dit is simpelweg die van mij. Ik vind het zelf erg lekker om wat "zoet" toe te voegen in de vorm van appel of ananas, maar dat schijnt al helemáál niet te horen. Jammer dan, het smaakt me veel te goed om weg te laten.

Chili con carne
- rundergehakt
- uitje, kleingesneden
- 1 paprika
- tomaten *
- kidneybonen uit blik
- mais uit blik
- appel, in stukjes
- 1 tl komijn
- 1/2 tl paprikapoeder
- rode peper of tabasco (doseren naar smaak)

Gehakt en uitje rul bakken. Halverwege baktijd paprika, appel en kruiden toevoegen. Wanneer het gehakt bruin is, tomaten, bonen en mais toevoegen, en laten pruttelen tot één brij. Evt. eten met een lepel crème fraïche erdoor.**

* Uit blik is wel makkelijk, maar ik kies hier vaak voor verse roma's. Het hele recept wordt anders wel een érg blikfestijn...
** Vooral handig als je bent uitgeschoten met de peper of tabasco.

94 - kliekjespasta met geitenkaas

Iedereen heeft wel wat standaard-etenswaren in zijn voorraadkast liggen. Naast pasta, rijst en wat andere "droge waren", zijn dit die van mij:
- pesto
- olijven en gedroogde tomaten
- uien en knoflook (allicht)
- pijnboompitten
- en, misschien verrassend: driepvrieserwtjes.
Ik heb (goddank) al geen jaren meer erwten uit een pot gegeten. Wat is daar weinig aan zeg. Het hele verschijnsel erwten uit pot of blik heeft er zelfs jaren voor gezorgd dat ik erwtjes niet beschouwde als een optie om zelf te maken. Zonde. Vers zijn ze lekker, en uit de diepvries zijn ze vrijwel net zo goed. Hoeft maar kort te koken en uitermate geschikt als onderdeel van risotto, roerbakgerechten en pastasaus. Zo ook in dit gerecht: diepvrieserwtjes heb ik altijd in huis, en spekjes ook vaak. Er is daarnaast vaak ook wel een "restje" groente aanwezig. Alleen nog zachte geitenkaas in huis halen en bingo, klaar!

Kliekjespasta met geitenkaas
- pasta
- spekjes
- rucola of spinazie *
- diepvriesdoperwtjes (1 handje voor 2 personen)
- provencaalse kruiden of tijm of iets dergelijks
- versgemalen zwarte peper

Kook je pasta. Bak intussen de spekjes uit. Gooi 4 minuten voor het einde van de kooktijd van de pasta de doperwtjes in het pastawater. Leg de plakjes geitenkaas op een bordje onder de grill, zodat ze smelten. Bak 1 of 2 minuten de rucola of spinazie mee met de spekjes. Meng de gare pasta met erwtjes met het spekjesmengel. Serveer op borden met de geitenkaas en versgemalen peper. 

* of courgette, of broccoli, of tomaat, of paprika, of prei, of sperzieboontjes... Hou uiteraard de geschikte kook- of baktijd aan voor het soort groente dat je wilt gebruiken.

06 januari 2010

95 - roerbakschotel met babypaksoi

Roerbakken is natuurlijk dé snelle manier van koken bij uitstek. Groenten zijn over het algemeen al in drie minuten gaar in de wok; zorg dus dat je je rijst of noedels al kllar hebt voor je begint met wokken. Ik heb zelf een echte wok en gebruik die graag, maar een hapjespan o.i.d. gaat natuurlijk ook. Je kunt je wok het beste bij de toko kopen: genoeg keus en goeie spullen. 
De babypaksoi in dit recept heb ik gekocht bij de Aziatische supermarkt: ze zijn niet groter dan drie centimeter en kunnen dus ongesneden in de pan. Extra makkelijk en lekker.

Roerbakschotel met babypaksoi

- olie om te roerbakken *
- verse gember (1 duim per persoon)
- gedroogde rode peper **
- gehakt uitje
- prei in ringetjes
- babymaïs, gehalveerd, bij voorkeur niet uit blik ***
- babypaksoi (handje p.p.)
- schepje honing
- flinke scheut sojasaus
- (naar smaak) een scheutje sake of droge sherry
- cashewnoten (handje p.p.)

Zet je wok of hapjespan op en laat 'm goed heet worden. Voeg daarna de olie toe (1 à 1,5 eetlepel) en de groenten en kruiden. Bak alles drie minuten, snel omscheppend op hoog vuur. Voeg de cashewnoten toe en bak nog een minuutje. Voeg honing, sojasaus en sherry toe en bak nog een minuutje. Je groentemix moet wel smeuiig zijn, maar niet kleddernat. Klaar.
Serveren met je favoriete noedels of mie ***.

* Bij voorkeur géén olijfolie!
** Niet teveel: verse gember is ook al wat pittig.
*** Verkrijgbaar bij de toko of aziatische supermarkt.
**** Mijne zijn soba- of boekweitnoedels, die smaken een beetje "notig". Ook te krijg bij de toko, of bij de groene winkel.

03 januari 2010

96 - Griekse wrap met kip

Het is januari 2010. Lang leve de goeie voornemens, zoals elke dag een recept plaatsen op deze site (zucht). Niet gelukt dus... Ik stel mezelf dan maar het minder hoge doel om wél de top 100 af te maken (en dat moet ook goed lukken, want die 100 heb ik wel!)

Voort dus!

Deze keer een beetje zomers recept (het vriest buiten, maar ach... Stoofpotjes vallen niet in de categorie "snel"). Grieks geïnspireerd, dus wat mij betreft altijd goed - de Griekse keuken blijft toch wel favoriet. Het originele recept staat in dit boekje: niet duur, wel leuk. Ik heb er wat aan geschaafd, dus dan mag ik het overnemen, vind ik ;-)

Wraps met kip en tzatziki

- wraps
- kropsla
- tzatziki
- kipreepjes
- naar smaak: cajunkruiden / paprikapoeder / peper en zout

Bak de kipreepjes, gekruid en wel, in de grillpan of koekenpan. Bak de wraps even voor, indien nodig. Besmeer ze ruim met tzatziki, leg er een blad kropsla op, weer wat tzatziki, kipreepjes, en dichtrollen. Eet met je handen.

Tzatziki kun je uitstekend zelf maken. Hierbij het recept.

- dikke yoghurt
- zout
- limoensap
- komkommer
- verse munt

Snijd de komkommer in de lengte in repen en verwijder het zaad.* Laat de schil zitten. Rasp de komkommer grof. Bestrooi de rasp flink met zout, en laat het een kwartiertje staan. Druk hierna met een lepel het vocht eruit. Mengen met wat limoensap, dikke yoghurt en kleingesneden munt. Klaar!

*) Het is belangrijk om het zaad eraf te snijden, anders wordt je tzatziki te nat.