09 februari 2006

De werkende maag moet ook gevuld...

Dag lezer,

Ik ben student - af! Zoals beloofd is er nu meer tijd voor mijn blog. Ik werk nu 3 dagen in de week; dat is mooi, kan ik een beetje aan het werkende leven wennen. Het enige probleem is dat mijn kookkunsten eronder lijden... Nou ja, een klein beetje maar: ik hou nog steeds wel van koken - ik heb alleen na mijn werk geen zin meer om boodschappen te doen, en voor de afwas laat ik het al helemaal afweten. Goed, invriezen dus... Dat leidt er dus toe dat ik 2 à 3 x in de week kliekjes opwarm - schande, en dat terwijl ik net een blog over koken begonnen ben. Voordeel is natuurlijk wel dat, nu ik in grotere hoeveelheden kook, ik makkelijker gerechten met veel ingrediënten kan maken. Of een pan soep.

RECEPT VOOR POMPOENSOEP

Nodig:
- 1 oranje pompoen (zo'n kleine ronde)
- halve winterpeen
- twee teentjes knoflook
- 1 à 2 tabletten kippenbouillon
- paprikapoeder
- versgemalen peper
- tijm / rozemarijn
- peterselie (vers of diepvries)
- crème fraiche
- staafmixer (hoeft niet persé, is wel heel makkelijk)

Hak de pompoen in stukken, verwijder de schil, en de draderige binnenkant met pitten. Verdeel de pompoen daarna in blokjes. Reken hier minstens een half uur voor: pompoenen zijn helaas keihard en moeilijk te snijden. Doe de blokjes in een pan, vul aan met water totdat de pompoen net onder staat, voeg de bouillonblokjes toe en laat koken.

Maak intussen de winterpeen schoon, en snijd die ook in blokjes. Haal het schilletje van de teentjes knoflook af en halveer ze. Voeg peen en knoflook toe aan de pompoen. Alles moet net zolang koken totdat de pompoenblokjes goed zacht zijn (en de peen en knoflook ook). Reken ook hiervoor een halfuur. (Intussen heb je mooi de tijd om een salade o.i.d. te maken voor erbij.)

Voeg aan het eind van de kooktijd de kruiden toe. Daar kun je zelf mee rommelen; ik vind zelf paprikapoeder en peper essentieel. Laat alleen de peterselie achter. Haal de pan van het vuur, en pureer het mengsel met de staafmixer (pas op, kan spatten!).

Proef of de soep goed is (jaha, zeer belangrijk), en voeg eventueel extra kruiden toe. Serveer met de creme fraiche en de peterselie.

Opmerkingen, tips en trucs

- Lekker met afbakbrood en een salade (bijvoorbeeld sla met bietjes/komkommer/walnoot of peer/kaas/walnoot).
- Als je geen staafmixer hebt, kun je de soep ook "prakken" met behulp van een vork of een aardappelstamper. Kook de pompoen en peen dan zonder de bouillonblokjes en de knoflook, en giet ze af vóór het prakken. Voeg daarna bouillon toe. Je kunt eventueel geperste knoflook toevoegen, maar gebruik dan maar één teentje.
- De pompoenpitten kun je schijnbaar bewaren en roosteren (lekker voor over salades). Ik heb alleen zelf nog niet ontdekt hoe dat moet - ik krijg de draderige substantie niet goed van de pitten.
- Het is echt een helse klus om een fikse pompoen in stukken te hakken - je kunt het ook geen snijden noemen, het is echt hakken. Misschien biedt een elektrisch mes uitkomst, maar dat heb ik niet. Hierbij een oproep aan de Albert Heijn: lever ons alsjeblieft voorgesneden pompoen! Doe dat maar in plaats van die voorgesneden appels of wortels of sperziebonen - dat kunnen we heus wel zelf...
- Recept is voor 3 / 4 personen, afhankelijk van de grootte van je pompoen. Invriezen kan dus ook ;-)

2 opmerkingen:

marijke zei

Hihihi.. daar ben ik dan.. :D Je blog ziet er mooi uit en de soep is sowieso jummmmie!!
Succes met je blog en tot de volgende keer!
mrijk

marijke zei

Hihihi.. daar ben ik dan.. :D Je blog ziet er mooi uit en de soep is sowieso jummmmie!!
Succes met je blog en tot de volgende keer!
mrijk