31 oktober 2008

Als je er soep van maakt, kun je het drinken (2)

Nog meer soep! Deze is al jaren een succesnummer. Hij is ook lekker herfstig. Het recept heb ik een paar jaar geleden uit de krant geknipt: het is van Sylvia Witteman, die niet alleen goed kan koken, maar ook hilarische columns schrijft, meestal over haar leven in een buitenland (zucht, doe mij ook zo'n carrière).

Dus hierbij soep 2: aardappel-paddestoelensoep

- 100 gram ontbijtspek, kleingesneden
- 1 ui en 2 teentjes knoflook
- 1 kilo aardappels, in blokjes
- boter (ong. 2 eetlepels)
- twee eetlepels meel
- 1 handje gedroogde paddestoelen, a.k.a. funghi porcini of Steinpilze, goedkoop te krijg bij Xenos
- 300 à 400 gram soepgroenten, kleingesneden (uit diepvries of koelvitrine)
- goeie bouillon, bij voorkeur paddestoelenbouilon, ong anderhalve liter
- paprikapoeder en majoraan
- zout en peper
- creme fraiche en platte peterselie
- Belangrijk: een ruime soeppan!

Laat de paddestoelen weken in heet water, op het pakje staat hoe lang (meestal 15 min.). Knijp het water eruit en snijd ze klein. Bak het spek zachtjes in de boter (in de soeppan). Bak de uitgeknepen knoflook en gesneden uit eventjes mee - het mag niet al te bruin worden. Strooi de bloem erover en roer goed*. Giet vervolgens de bouillon er langzaam bij - blijf intussen roeren, want anders gaat het klonteren. Voeg daarna de aardappelblokjes, soepgroenten en paddestoelen toe, en de kruiden. Laat een half uur koken. Serveer met creme fraiche en peterselie.

*) Voor de soepbeginners: je hebt zojuist een roux gemaakt (met extra spek). Deze "bloempasta" gebruik je om je soep te binden.

Geen opmerkingen: