31 mei 2009

Boterhammen met zand

Pinksteren kon er goed mee door, qua weer. En ook qua activiteiten en gezelschap: ik ben met wat vrienden gaan picknicken op het strand. We waren natuurlijk niet de enigen, maar als je het goede stuk strand weet te vinden, dan is het helemaal niet zó druk. En nee, ik ga niet verklappen waar dat is.

De picknick smaakte goed. We hadden natuurlijk boterhammen met zand ... eh, zalm, maar ik had ook pannenkoekjes gemaakt en citroenplaatkoek. Van de citroenplaatkoek komt hier het recept: ik had het uit een kookboek, maar ik heb het zodanig aangepast naar eigen smaak, dat het recept nu echt "van mij" is. (Er hoeft namelijk écht geen halve kilo suiker door de vulling...)

Citroenplaatkoek

Bodem:
- 185 gr. bloem
- 60 gr. poedersuiker
- 180 gr. boter in blokjes
Vulling:
- 6 eieren
- 200 gr. (riet)suiker)
- 3 à 4 citroenen (zorg dat je genoeg sap hebt voor 2,5 dl) *)
- 120 gr. bloem
- schepje bakpoeder
Verder nodig:
- bakvorm van ong 20 bij 30 cm.
- bakpapier.

1. Bekleed je bakvorm met bakpapier.
2. Meng de ingrediënten voor de bodem snel, met koude handen, tot een iets kruimelig deeg.
3. Spreid het deeg uit over je bakvorm, druk goed aan, en bak de bodem 25 minuten op 180 graden. Hij moet dat al een beetje bruin zijn. Laat afkoelen.
4. Mix de eieren en de suiker schuimig (ongeveer 3 minuten).
5. Rasp de citroenschil en pers de citroenen uit. Zorg dat je ongeveer 2,5 dl. sap hebt. Meng sap en rasp met de eieren, en voeg daarna de bloem en bakpoeder toe. Proef eventueel of er nog suiker bij moet. **)
6. Giet de vulling op de bodem en bak nog eens 45 minuten op 160 graden.
7. Laat afkoelen en snijd in stukken. Neem mee naar het strand en eet met plakkerige vingers en een knisperend laagje zand.


*) Je kunt ook één of twee citroenen vervangen door sinaasappels. Proef dan of er niet minder suiker in moet. Ik ga 'm ook zeker eens proberen met citroen / limoen, of met grapefruit.
**) Nogmaals: rauwe eieren zijn niet gevaarlijk. Behalve voor mensen met een kwetsbare gezondheid (heel oud, heel jong, of zwanger).

Geen opmerkingen: