06 januari 2010

95 - roerbakschotel met babypaksoi

Roerbakken is natuurlijk dé snelle manier van koken bij uitstek. Groenten zijn over het algemeen al in drie minuten gaar in de wok; zorg dus dat je je rijst of noedels al kllar hebt voor je begint met wokken. Ik heb zelf een echte wok en gebruik die graag, maar een hapjespan o.i.d. gaat natuurlijk ook. Je kunt je wok het beste bij de toko kopen: genoeg keus en goeie spullen. 
De babypaksoi in dit recept heb ik gekocht bij de Aziatische supermarkt: ze zijn niet groter dan drie centimeter en kunnen dus ongesneden in de pan. Extra makkelijk en lekker.

Roerbakschotel met babypaksoi

- olie om te roerbakken *
- verse gember (1 duim per persoon)
- gedroogde rode peper **
- gehakt uitje
- prei in ringetjes
- babymaïs, gehalveerd, bij voorkeur niet uit blik ***
- babypaksoi (handje p.p.)
- schepje honing
- flinke scheut sojasaus
- (naar smaak) een scheutje sake of droge sherry
- cashewnoten (handje p.p.)

Zet je wok of hapjespan op en laat 'm goed heet worden. Voeg daarna de olie toe (1 à 1,5 eetlepel) en de groenten en kruiden. Bak alles drie minuten, snel omscheppend op hoog vuur. Voeg de cashewnoten toe en bak nog een minuutje. Voeg honing, sojasaus en sherry toe en bak nog een minuutje. Je groentemix moet wel smeuiig zijn, maar niet kleddernat. Klaar.
Serveren met je favoriete noedels of mie ***.

* Bij voorkeur géén olijfolie!
** Niet teveel: verse gember is ook al wat pittig.
*** Verkrijgbaar bij de toko of aziatische supermarkt.
**** Mijne zijn soba- of boekweitnoedels, die smaken een beetje "notig". Ook te krijg bij de toko, of bij de groene winkel.

Geen opmerkingen: