18 januari 2010

92 - salade met avocado en makreel

Nee, het is nog geen zomer. Het is zelfs nog geen klein beetje lente. Het ijs is niet geschikt om op te schaatsen, dus ik ben het nu wel zat: zet de dooi maar in! Het winterse eten verveelt me daarenteger nog niet: lekker stoofpotjes en ovenschotels gaan er nog wel in. Risotto smaakt ook uitstekend met dit weer. Maar echt snel zijn deze gerechten niet. In tegenstelling tot allehande zomersalades - maar die vind ik nu ├ęcht niet kunnen. Volkskok Loethe Olthuis heeft er wat op gevonden: ze voert deze salade aan met als "excuus" dat-ie goed tegen de kou werkt door de onverzadigde vetzuren. Ik vind het prima, maar dan nu eerder als lunch. In de zomer maak ik er wel een hoofdgerecht van.
Het origineel is dus van Loethe, dit is mijn versie. Grootste verschillen: ik hou niet van verse koriander en heb appel toegevoegd (doet het ook altijd goed in haringsalade).

Salade met avocado en makreel- gerookte makreel
- 1/3 komkommer, in lange plakken gesneden
- 1 avocado in plakken
- 1 appel in partjes
- limoensap
- yoghurt
- tabasco of rode peper *
- zout
- rijst- of andere milde azijn
- croutons (of zonnebloempitten of sesamzaadjes)

Bedruppel de avocado en appel met limoensap. Maak een dressing van de yoghurt, tabasco, zout, rijstazijn en extra limoensap. Meng alles, strooi de croutons erover en eet op.

* Gebruik hier in ieder geval iets pittigs, dat kan deze salade goed gebruiken. Wasabi is ook een mooie optie.

1 opmerking:

Anoniem zei

Erg lekker, thanks