13 augustus 2009

eindelijk theecake

Deze had ik al heel lang op mijn lijstje staan van "nog steeds te posten recepten" - het is een supersnel te maken cake. Uit de Elle Eten - nu blijkt hij ook op hun site te staan! Fijn, hoef ik hem niet meer posten.

Dus bij deze: de theecake!

Ook geschikt om te vullen met cranberries en / of abrikozen. Je kunt hier dus ook prima een kersttulband van maken. Goed, ik post 'm dus in augustus - dat maakt dus weer es duidelijk dat ik dit veel eerder had moeten posten...

14 juni 2009

Boterhammen met zand (2)

Ook mee op de pinksterpiknik: koude pannekoekjes (of... pannenkoekjes?).
Koude pannekoeken zijn sowieso natuurlijk prima picknickvoer, je kunt fruitsalade meenemen voor erop, of er alvast wat doorbakken. Dat heb ik gedaan, met Amerikaanse pannekoekjes, die zijn wat dikker en wat kleiner. Ik heb het gebaseerd op dit recept, maar dan met wat meer specerijen.

Amerikaanse appelpannekoekjes

Nodig:
- 2 eieren, flink geklopt
- een halve kop melk
- anderhalve kop havermeel / boekweit / of volkorenmeel
- een halve kop bloem
- flinke snuf zout
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 dessertlepel vijfkruidenpoeder *)
- een kwart kop suiker
- drie geraspte appels
- olie, om te bakken
- poedersuiker, om te serveren

Kluts de eieren met de melk. Meng in een nadere kom meel, zout, kruiden, suiker en de bakpoeder. Zeef boven de kom met eieren, en mix de geraspte appels erdoor. Bak in een hete koekepan (koekenpan?) met olie: één flinke lepel beslag voor een pannekoekje, er kunnen er ongeveer drie in de pan. Druk ze wel een beetje plat, anders worden ze niet gaar van binnen. Eet koud of warm, met poedersuiker.

*) Vijfkruidenpoeder is een Chinees kruidenmengsel, wat je bij de toko en goed gesorteerde supermarkt kunt krijgen. Er zit kaneel, steranijs, peper, venkel en kruidnagel in. Eén in ons gezelschap mocht geen kaneel; je kunt dat ook door kardemom vervangen.

31 mei 2009

Boterhammen met zand

Pinksteren kon er goed mee door, qua weer. En ook qua activiteiten en gezelschap: ik ben met wat vrienden gaan picknicken op het strand. We waren natuurlijk niet de enigen, maar als je het goede stuk strand weet te vinden, dan is het helemaal niet zó druk. En nee, ik ga niet verklappen waar dat is.

De picknick smaakte goed. We hadden natuurlijk boterhammen met zand ... eh, zalm, maar ik had ook pannenkoekjes gemaakt en citroenplaatkoek. Van de citroenplaatkoek komt hier het recept: ik had het uit een kookboek, maar ik heb het zodanig aangepast naar eigen smaak, dat het recept nu echt "van mij" is. (Er hoeft namelijk écht geen halve kilo suiker door de vulling...)

Citroenplaatkoek

Bodem:
- 185 gr. bloem
- 60 gr. poedersuiker
- 180 gr. boter in blokjes
Vulling:
- 6 eieren
- 200 gr. (riet)suiker)
- 3 à 4 citroenen (zorg dat je genoeg sap hebt voor 2,5 dl) *)
- 120 gr. bloem
- schepje bakpoeder
Verder nodig:
- bakvorm van ong 20 bij 30 cm.
- bakpapier.

1. Bekleed je bakvorm met bakpapier.
2. Meng de ingrediënten voor de bodem snel, met koude handen, tot een iets kruimelig deeg.
3. Spreid het deeg uit over je bakvorm, druk goed aan, en bak de bodem 25 minuten op 180 graden. Hij moet dat al een beetje bruin zijn. Laat afkoelen.
4. Mix de eieren en de suiker schuimig (ongeveer 3 minuten).
5. Rasp de citroenschil en pers de citroenen uit. Zorg dat je ongeveer 2,5 dl. sap hebt. Meng sap en rasp met de eieren, en voeg daarna de bloem en bakpoeder toe. Proef eventueel of er nog suiker bij moet. **)
6. Giet de vulling op de bodem en bak nog eens 45 minuten op 160 graden.
7. Laat afkoelen en snijd in stukken. Neem mee naar het strand en eet met plakkerige vingers en een knisperend laagje zand.


*) Je kunt ook één of twee citroenen vervangen door sinaasappels. Proef dan of er niet minder suiker in moet. Ik ga 'm ook zeker eens proberen met citroen / limoen, of met grapefruit.
**) Nogmaals: rauwe eieren zijn niet gevaarlijk. Behalve voor mensen met een kwetsbare gezondheid (heel oud, heel jong, of zwanger).

31 oktober 2008

Als je er soep van maakt, kun je het drinken (2)

Nog meer soep! Deze is al jaren een succesnummer. Hij is ook lekker herfstig. Het recept heb ik een paar jaar geleden uit de krant geknipt: het is van Sylvia Witteman, die niet alleen goed kan koken, maar ook hilarische columns schrijft, meestal over haar leven in een buitenland (zucht, doe mij ook zo'n carrière).

Dus hierbij soep 2: aardappel-paddestoelensoep

- 100 gram ontbijtspek, kleingesneden
- 1 ui en 2 teentjes knoflook
- 1 kilo aardappels, in blokjes
- boter (ong. 2 eetlepels)
- twee eetlepels meel
- 1 handje gedroogde paddestoelen, a.k.a. funghi porcini of Steinpilze, goedkoop te krijg bij Xenos
- 300 à 400 gram soepgroenten, kleingesneden (uit diepvries of koelvitrine)
- goeie bouillon, bij voorkeur paddestoelenbouilon, ong anderhalve liter
- paprikapoeder en majoraan
- zout en peper
- creme fraiche en platte peterselie
- Belangrijk: een ruime soeppan!

Laat de paddestoelen weken in heet water, op het pakje staat hoe lang (meestal 15 min.). Knijp het water eruit en snijd ze klein. Bak het spek zachtjes in de boter (in de soeppan). Bak de uitgeknepen knoflook en gesneden uit eventjes mee - het mag niet al te bruin worden. Strooi de bloem erover en roer goed*. Giet vervolgens de bouillon er langzaam bij - blijf intussen roeren, want anders gaat het klonteren. Voeg daarna de aardappelblokjes, soepgroenten en paddestoelen toe, en de kruiden. Laat een half uur koken. Serveer met creme fraiche en peterselie.

*) Voor de soepbeginners: je hebt zojuist een roux gemaakt (met extra spek). Deze "bloempasta" gebruik je om je soep te binden.

27 oktober 2008

Als je er soep van maakt, kun je het drinken

Op verzoek wat soeprecepten - ik heb nog nooit een man of tien zó snel twee pannen soep leeg zien eten, dus ik neem aan dat ze goed waren. De reacties waren er ook naar: "ooh die ruikt goed!" "ik wil ook van die andere proeven!" "Zet je de recepten op je site?"

Altijd leuk, maar de recepten heb ik niet zelf verzonnen. Dus enige bronvermelding is wel gepast hier ;-)

Soep 1 is héél makkelijk, héél machtig en héél lekker.

- erwten-rucolasoep -
uit het boek Komgerechten (erg leuke serie kookboeken. niet duur ook)

- 1 rode ui
- 100 gram rucola (+ een beetje voor te garneren)
- 700 gram diepvriesdoperwten
- 1 liter kruidenbouillon (niet te sterk)
- geschaafde pecorino
- olijfolie

Snijd de ui klein en fruit in de olijfolie in een grote pan. Bak de rucola en de (bevroren) erwten even mee. Voeg de bouillon toe en laat 15 à 20 min. koken. Haal van het vuur af en pureer (voorzichtig) met de staafmixer. Verwarm wanneer je trek hebt, en serveer met de kaas en een beetje rucola. Klaar!

Niet geprobeerd, waarschijnlijk wel erg lekker: rucola vervangen door basilicum.

Soep 2 volgt later.

verjaarskliekjes

Het is zojuist verjaardagstijd geweest (althans voor mij)! Ik heb me flink uitgesloofd in een taartenbak-marathon voor werk, familie en vrienden. En van feestjes blijft vaak van alles over, al was dat in dit geval niet alleen taart.

Wel over:
- 1 stukje bosvruchtenplaatkoek
- 1 halve bananentaart
- 1 halve taart-met-fondant (wel huisgemaakt, maar niet door mij)
- heel veel afbakbrood
- zelfgemaakte paprika-pesto
- olijven en tapenade (van de supermarkt)
- al het bier (Bierdrinken is kennelijk uit. Zóóó 2007!)
- wat fris en wijn
- topping voor de soep (pecorino, creme-fraiche, wat rucola en peterselie)

Niet over, en dus op:
- twee pannen soep (daarover later misschien meer).
- twee soorten taart (citrus en chocola, meegebracht naar werk en familie)

Dus nu tijd om de restjes op te eten. Van combinaties als bananentaart en tapenade houd ik mij verre, maar met paprikapesto, pecorino en rucola moet toch een goed pastamaaltje in elkaar te draaien zijn. Of een omelet. Met afbakbrood.

09 augustus 2008

Nu! Roken zonder te roken!

In Den Haag is het goed shoppen, en ook in mijn buurtje stikt het van de leuke winkeltjes. Dan bedoel ik niet persé hippe kleding, maar eten, koken en aanverwante zaken. Zo kom je nog eens rare producten tegen. Zoals mijn eerste* ontdekking:


- stilte, tromgeroffel -





Tadaa! gekocht bij Thomas Green, een Brits winkeltje voor expats met Engelse expats met heimwee. Je kunt er zelfs Engels schoonmaakmiddel kopen. Maar dit vond ik toch vele male interessanter. Het is mooi grof zeezout, er zit een stevige rooksmaak en -geur aan (denk huisgerookte zalm), en het ziet er een beetje grijzig uit. Maarreh... Wat kun je er zoal mee doen?
- erg lekker over tomatensalade
- kippenpoot licht aanbraden, insmeren met rookzout en peper, in de over verder garen
- eigen kruidenboter maken: ongezoute boter zacht laten worden in de magnetron (let op, gaat snel!), mengen met het zout en rozemarijn en klaar.

Aanrader dus! er is vast nog meer mee mogelijk, maar dat ontdek ik vanzelf.
Het lijkt mij in ieder geval ook een goede optie voor vegetariërs. Een niet-vlees- en viseter heeft, als hij / zij de rooksmaak mist, alleen rookkaas als optie. Of Lapsang souchong. Maar van beide moet je houden.


* Ik heb nog meer rare spulletjes ontdekt, maar daarover later meer.